Home
 

MÁRNOTRATNÝ SYN, 2. časť, BOŽÍ PROROK DR. OWUOR

MÁRNOTRATNÝ SYN, 2. časť

Takže bozk je znak lásky, náklonnosti. ( 1 Samuel. 10:1, Genesis 29:13 ) To zjavne ukazuje pripravenosť, ochotu BOHA, JEHO súcit a milosť pri návrate hriešnikov. V tomto verši nenapodobniteľnej krásy je zahrnutý bod podobenstva, ktorý bol vyslovený Spasiteľom, aby preukázal JEHO VLASTNÉ SPRÁVANIE, v láskavom prijatí hriešnikov. Kto môže obviňovať takého OTCA za takéto prijatie JEHO syna činiaceho pokánie?  

Dokonca ani farizeji HO nemohli obviniť a náš Spasiteľ im ukázal, že BOH prijíma navracajúcich sa hriešnikov, a že to bolo správne pre NEHO tiež prijímať a zaobchádzať s nimi pozorne. 

On hovorí… ja niesom viac hodný,… ja si viac nezaslúžim,… Pamätáte …

Lukáš 14:24  Lebo hovorím vám, že niktorý z tamtých pozvaných mužov neokúsi mojej večere. 

Synove myšlienky a OTCOVE myšlienky… pokiaľ syn predvída odmietnutie, Otcova reakcia bola úplne rozdielna. Pripomína mi, čo hovorí v Joelovi 2: 12-14 12Ale aj teraz ešte hovorí Hospodin: Obráťte sa ku mne celým svojím srdcom, a to v pôste, plači a v náreku. 13A roztrhnite svoje srdce a nie svoje rúcha a navráťte sa k Hospodinovi, svojmu Bohu, lebo je milostivý a ľútostivý, zhovievajúci a veľký čo do milosti a ľutuje zlé. 14Kto vie? Možno, že sa obráti a bude ľutovať a tak zanechá po sebe požehnanie, obilný dar obetný a liatu obeť Hospodinovi, vášmu Bohu.

 Stačí sa navrátiť k NEMU. Ktovie, možno bude mať zľutovanie a zanechá nám požehnanie. Lukáš 15:22 Vtedy povedal otec svojim sluhom: Vyneste rýchle to prvé rúcho a oblečte ho a dajte prsteň na jeho ruku a sandále na nohy 

Áno, mladý muž sa navrátil k Otcovi a teraz počujete, ….prineste rýchle najlepšie rúcho, slávnostné rúcho, najlepšie rúcho, to prvé rúcho ,… to je jemné rúcho, žiarivé a čisté, ktoré oslavuje v Zjavení Jána 19: 8 A dalo sa jej, aby sa obliekla do čistého a nádherného kmentu, lebo tým kmentom sú skutky spravedlivosti svätých. … dajte prsteň na jeho ruku a sandále na nohy. Sám OTEC prikáže pre svojho služobníka.

A viete si asi predstaviť, kto sú títo služobníci zaviazaní Otcovi. ( Matúš 22:1-14, Lukáš 14:15-24).

V Exodus 28:2 A spravíš Áronovi, svojmu bratovi, sväté rúcha na slávu a na ozdobu. Vidíte aké dával inštrukcie Mojžišovi, aby urobil Áronovi a jeho synom Sväté rúcha, na dôstojnosť a česť. Prines rýchle najlepšie rúcha, slávnostné rúcha cti a daj na nich. A daj im prstene na ruku. Prsten na ruke je symbol synovstva, obnovenéeho, alebo prepožičaného synovstva,… pečatný prsteň,.. pečať, alebo znak vykúpenia, pozrite Rimanom 8:15-175Lebo ste nevzali ducha služby, aby ste sa zase báli, ale ste vzali ducha synovstva, v ktorom voláme: Abba, Otče! 16Sám ten Duch spolu svedčí s naším duchom, že sme deťmi Božími. 17A jestli deťmi, tedy aj dedičmi, dedičmi Božími a spoludedičmi Kristovými; akže spolu trpíme, aby sme aj spolu boli oslávení.

Efežanom 1:13-14 13v ktorom aj vy počujúc slovo pravdy, evanjelium svojho spasenia, v ktorom aj, uveriac, zapečatení ste Svätým Duchom zasľúbenia, 14ktorý je závdavkom nášho dedičstva na vykúpenie Božieho nadobudnutého vlastníctva, na chválu jeho slávy.

Genesis 41:42 A faraon sňal svoj pečatný prsteň so svojej ruky a dal ho na ruku Jozefovu, obliekol ho do kmentového rúcha a na jeho hrdlo dal zlatú reťaz.

Zachariáš 3:3-4 A Jozua bol oblečený v pľuhavom rúchu a stál pred anjelom.4A odpovedal a riekol tým, ktorí stáli pred ním, povediac: Vezmite s neho to pľuhavé rúcho: A riekol mu: Hľa, učinil som to, aby prešla tvoja neprávosť s teba, a obliekol som ťa do slávnostného rúcha.

V Lukášovi 15:23 hovorí …a doveďte to krmné teľa a zabite, a jedzme a veseľme sa

Pšenicou vykrmované teľa, vykŕmené mladé teľa, všetci vieme, že ten bol separovaný od ostatných, pre špeciálny chov. Muselo to byť prvotriedne teľa, vybraté, pýcha rodiny a pravdepodobne celého susedstva. Vykŕmené teľa je metafora alebo symbol slávnostnej oslavy a radosti, keď po dlhom očakávaní sa niekto navracia späť. V podstate v Biblickom čase ľudia často nechávali aspoň jeden kus krmného dobytku a kŕmili ho špeciálnou stravou, aby ho dobre vykŕmili, aby malo lepšiu príchuť, keď pripravovali jedlá. Zabitie tohto kŕmneho dobytka potom bolo vykonané pri špeciálnych príležitostiach. Takže keď sa márnotratný syn navrátil, OTEC dal príkaz zabiť to kŕmne teľa, aby ukázal, že oslava je neobvyklá. 

A ” zabiť ho”…. znamená ” obetovať ho”. V dávnych časov so zvierat vyčleneých na verejné hody, boli najprv z nich obetované BOHU. A krv zvieraťa bola vyliata pred BOHOM, pre pokánie z hriechov,  mäso bolo považované za vysvätené a hostia boli považovaní za tých, ktorí mali účasť na Božskom jedle. Tento zvyk pozorujeme v Ázii až do tohto dňa. 

V Isaiášovi 25:6 ON hovorí: A Hospodin Zástupov učiní všetkým národom hostinu tučných vecí na tomto vrchu, hostinu pri kvasenom víne, hostinu tučných vecí, plných špiku, kvaseného vína očisteného.

Poďme sa radovať, hodovať, buďme šťastní a veselme sa ,… poďme oslavovať s množstvom jedla,.. doslova… jesť, … poďme sa radovať, poďme sa radovať a veseliť. A začínajú sa veseliť s JEHO pozvanými hosťami. Ale tam je varovanie… pamätajte …

Matúš 22:10-14  10A tí sluhovia vyšli na cesty a shromaždili všetkých, ktorých našli, zlých i dobrých, a svadobná dvorana sa naplnila hodovníkmi. 11Ale keď vošiel kráľ podívať sa na hodovníkov, videl tam človeka neodiateho svadobným rúchom, 12a povedal mu: Priateľu, jako si sem vošiel, nemajúc svadobného rúcha? A on zanemel. 13Vtedy povedal kráľ posluhovačom: Sviažte mu nohy aj ruky a vezmite ho a vyhoďte ho do vonkajšej tmy! Tam bude plač a škrípanie zubami. 14Lebo je mnoho povolaných, ale málo vyvolených.

a Exodus 12:38  I mnoho primiešaného ľudu odišlo s nimi hore i drobného stáda a hoviad, dobytka náramne mnoho.

Lukáš 15:24 … dôvod pre oslavu je tento…. lebo tento môj syn bol mŕtvy a ožil; bol ztratený a našiel sa. A začali sa veseliť. 

Bol mŕtvy. To pripúšťa dva významy: 

  1. Ja ho považujem za mŕtveho, ale teraz viem, že je živý. 

  2. On bol mŕtvy k cnosti, – potopený v zábavách a nemravnostiach

1 Timoteovi 5:6 ale rozkošiaca zomrela, hoci žije.

Matúš 8:22 Ale Ježiš mu povedal: Poď za mnou a nechaj, nech mŕtvi pochovajú svojich mŕtvych.

Rimanom 6:13 ani nevydávajte svojich údov za nástroje neprávosti, ale sa oddajte Bohu jako živí z mŕtvych a svoje údy za nástroje spravedlivosti Bohu;  .. z tohto dôvodu, aby bol obnovený k cnosti, k spravodlivosti, obnovený k životu…

Zjavenie Jána 3:1 Anjelovi sboru v Sardách napíš: Toto hovorí ten, ktorý má tých sedem duchov Božích a sedem hviezd: Znám tvoje skutky, že máš meno, že žiješ, a si mŕtvy.

Efežanom 2:1 Aj vás, ktorí ste boli mŕtvi vo svojich previneniach a vo svojich hriechoch,

Lukáš 15:32 ale veseliť a radovať sa patrilo, lebo tento tvoj brat bol mŕtvy a ožil, bol ztratený a našiel sa.

Lukáš 15:25 A jeho starší syn bol na poli. A jako tak išiel a priblížil sa domu, počul hudbu a kolotanec.

V tom čase bol starší syn na poli – pracoval. Starší syn tu reprezentuje farizejov, ktorí nachádzali chyby na Spasiteľovi. Ich správanie je prirovnávané k tomuto závistlivému a predstieranému ( zvrátenému ) bratovi. A potom ON hovorí: .. ” počul hudbu a tanec”… tanec nebol nezvyčajný medzi Židmi, používali ho pri rôznych príležitostiach, Miriam ( v slovenskom preklade sa píše o Márii ) oslavovala vyslobodenie deti Izraela z Egypta tancami, taktiež ako aj piesňami. 

Exodus 15:20 A Mária, prorokyňa, sestra Áronova, vzala bubon do svojej ruky, a vyšly za ňou všetky ženy s bubnami a v kolotancoch.

 David tancoval pred Truhlou Zmluvy – 2 Samuel. 6:14 A Dávid točiac sa vyskakoval z celej sily pred Hospodinom. A Dávid bol opásaný ľanovým efodom.

Sudcov 21: 19-21 Nuž povedali: Hľa, slávnosť Hospodinova býva v Síle z roka na rok, v Síle, ktoré je od severnej strany Bét-ela, na východ slnka, na ceste, ktorá ide z Bét-ela hore do Sichema a od južnej strany Lebony. 20Prikázali tedy synom Benjaminovým a povedali: Iďte a úklaďteskryjúc sa vo viniciach. 21A pozorujte, a hľa, ak vyjdú dcéry Síla tancovať v kolotanci, vyjdete z viníc a uchvatnete si každý svoju ženu zo dcér Síla a odídete do zeme Benjaminovej

Sudcov 11:34 A keď prišiel Jefta do Micpy vracajúc sa do svojho domu, hľa, jeho dcéra mu išla von oproti s bubny a kolotancami, a bola len ona jediná; nemal krome nej ani syna ani dcéry.

A pri všetkých ročných radostiach a radovánok:

Žalm 31: 12 Obrátil si mi môj zármutok v plesanie. Rozviazal si mi a dal složiť moje smútočné vrece a opásal si ma radosťou

Jeremiáš 31:4 Ešte ťa vybudujem, a budeš vybudovaná, panno Izraelova; ešte sa budeš zdobiť svojimi bubny a vyjdeš v kole veseliacich sa;

Jeremiáš 31:13 Vtedy sa bude radovať panna vo veselom kole a mládenci a starci spolu. A obrátim ich zármutok na radosť a poteším ich a obveselím vyprostiac ich z ich trápenia duše.

Tiež to bolo zaužívané pri náboženských službách u modlárov: 

Exodus 32:19 A stalo sa, keď sa priblížil k táboru a keď uvidel teľa a kolotance, že sa rozpálil hnev Mojžišov a hodil dosky zo svojich rúk a rozbil ich pod vrchom.

A tiež Židmi v ich náboženskej službe…. 

Žalm 149:3 Nech chvália jeho meno kolotancom! Pri bubne a pri citare nech mu spievajú žalmy!

Žalm 150:4 Chváľte ho na bubon a kolotancom! Chváľte ho husľami a píšťalou!

V tomto prípade to bolo vyjadrenie radosti, v súlade so známymi zvykmi krajiny vyjadrili radosť. 

Lukáš 15: 26-28  A zavolajúc si ktoréhosi zo sluhov vypytoval sa, čo je to. 27A on mu povedal: Tvoj brat prišiel, a tvoj otec zabil to krmné teľa, že ho zdravého prijal. 28A on sa nahneval a nechcel vojsť. Vtedy vyšiel jeho otec a prosil ho.

Iný preklad Písma hovorí: ” .. tvoj brat prišiel naspäť domov, … tvoj brat je späť,… my oslavujeme jeho bezpečný návrat. My sme ho prijali bezpečne a zdravého. 

Verše 29 – 30 Ale on odpovedal a riekol svojmu otcovi: Hľa, tak mnoho rokov ti slúžim a nikdy som neprestúpil tvojho prikázania, a mne si nikdy nedal ani len kozľaťa, aby som sa poveselil so svojimi priateľmi. 30No, keď prišiel tento tvoj syn, ktorý so smilnicami prežral tvoj majetok, zabil si mu to krmné teľa.

Starší syn sa trpko sťažuje – že jemu nedal nikdy ani len mladé kozľa, čo malo menšiu cenu, ako teľa, ale teraz pre jeho brata zabil dokonca kŕmne teľa

 …  aby  si mohol vychutnávať hody, veseliť sa a byť šťastný so svojimi priateľmi, … veselil sa s nimi, .. zabával sa s nimi, …hodoval s nimi.

Táto sťažnosť bola neprimeraná, pretože jeho Otec rozdelil jeho majetok a on mohol mať jeho podiel a jeho Otec sa rovnomerne k nemu správal s láskavosťou. To slúži na ilustráciu chovania sa zákonníkov a farizejov a nerozum ich sťažností. 

Tento tvoj syn – to je výraz veľkého opovrhnutia. On ho nevolal ” jeho bratom”, on ho volal ” jeho otca syn”, on ukázal jeho opovrhnutie k jeho mladšiemu bratovi, a k jeho Otcovi, pretože ho prijal ako ho aj prijal. Zarážajúce malicherné zlomyseľnosti, neospravedlniteľné správanie sa k Otcovi:” kto pohltil tvoj majetok”… on teraz porovnáva jeho brata s bláznovstvom, so satanom, ktorý pohlcuje.. on to podáva tak, aby dráždil Otca proti Jeho mladšiemu synovi.. To bola pravda, že Jeho mladší syn sa dopustil neprávosti a nevďačnosti, pochabosti, ale činil pokánie a to bolo u Otca viac ako majetky a radoval sa, že činil pokánie a že bol v bezpečí, takže zabudol na jeho bláznovstvo a nevďačnosť. 

Vo veši 31 hovorí 31A on povedal: Dieťa, ty si vždycky so mnou, a všetko moje je tvoje;

Všetko, čo mám ja, je tvoje – majetok bol rozdelený. Starší syn bol dedič toho všetkého, mal na to právo, keď to chcel použiť. On nemal práva si sťažovať. Toto inštruktívne a krásne podobenstvo bolo navrhnuté tak, aby obhájilo správanie Ježiša, že to bolo správne prijímať hriešnikov a správanie farizejov bolo nerozumné. Starší syn reprezentuje farizejov, mladší syn vracajúceho sa hriešnika, či už je to Žid alebo pohan, OTEC BOH je ochotný ich prijímať. Toto podobenstvo malo svoj efekt. JEŽIŠ umlčal protivníkov a obhájil svoje vlastné správanie. 

PONAUČENIA Z PODOBENSTVA:

Okrem toho, čo bolo spomínané, môžeme sa naučiť z toho podobenstva nasledujúce lekcie:

Tu je pôsobivá ukážka prianí a súžení hriešníka: 

  1.  Súženia sú často prostriedkom na vedenie hriešnikov k premýšlaniu. ( Lukáš 15:14 Keď potom všetko strovil, nastal veliký hlad v tej krajine, a on začal trpieť núdzou. ) Keď nedbanlivosťou premrhal jeho majetok a bol uprostred hladomoru, myslel jeho spôsobom. Keď hriešnikom sa darí a prosperujú, myslia málo na Boha. Keď sa berie od nich milosť a sú povolaní, aby prechádzali utrpením, potom myslia na ich cesty a rozpamätajú sa na to, že BOH ich môže potešiť. 

  2. Hriešnici ignorujú budúce trápenie, ktoré príde na nich. Mladý muž sa nestaral o žiadnu pohromu, ktorá by mohla na neho prísť, ktoré by boli následkom jeho správania sa, pokračoval nerozvážne, ako každý hriešník sa zabával, a mrhal majektok svojho Otca, ktorý bol pre neho na zaopatrenie.

  3. Hriešníci strácajú svoje požehnania a znižujú sa k stavu núdze a nešťastia. ( Lukáš 15:13 A po nie mnohých dňoch shromaždil všetko ten mladší syn a odcestoval do ďalekej krajiny. A tam rozmrhal svoje imanie žijúc prostopašne. ) Život v hriechu prinesie syna do duchovnej núdze a utrpenia. Ničí právomoci, schopnosti, otupuje myseľ, zatvrdzuje srdce, ničí dobročinnosť Božiu a robí nedbanlivým voči BOHU, ktorý nám dáva všetko čo máme, … následky ľahostajného správania sa. 

  4.  Sklon hriešnika je sebectvo, on túži dostať všetko, čo môže dostať a je netrpezlivý Lukáš 15:12 A mladší z nich povedal otcovi: Otče, daj mi pripádajúci diel imania! A on im rozdelil majetok

    – On minul všetko. Neostalo mu nič, nemá žiadnu spravodlivosť, ani žiadnu útechu

    – Bol ďaleko od BOHA, ďaleko od jeho Otca a na území cudzincov. Hriešnik putoval a nemal kamarátov. Jeho útrapy prišli na neho, pretože bol veľmi ďaleko od BOHA. 

    – Jeho stav bol zúfalý. Bol v núdzi, o hlade a nemal kamarátov. Jeho stav je výstižne označovaný ako márnotratný, ktorí by sa radi pripojili k potrave pre svine. Hriešnik si zobral svoju porciu zo sveta, ale to ho nezásobuje, ani mu nedáva uspokojenie, keď je vzdialený ďaleko od domu svojho Otca a ďaleko od BOHA.

  5. Hriešnik v tejto situácii sa veľmi často venuje zlému zdroju pre komfort. (Lukáš 15:15 A išiel a pripojil sa ktorémusi z občanov tej krajiny, a ten ho poslal na svoje polia pásť svine.) Márnotratný by sa mal zrazu vrátiť k Otcovi, ale radšej sa rozhodol ostať služobníkom občana v cudzom národe. Hriešnik, keď rozpozná svoje hriechy by sa mal okamžite vrátiť k Bohu, ale často ešte blúdi. Skúša nové veci. Hľadá nové príjemné veci, nových kamarátov a tiež ho to neuspokojuje. Venuje sa novým veciam, ale všetky sú zbytočné. Stále sa cíti bezútešne, divne a v krajine hladomoru.

  6. Pokánie požaduje v Biblii návrat k spravodlivosti. ( Lukáš 15:17 No,potom vstúpil do seba a povedal: Koľko nájomníkov mojeho otca má hojnosť chleba, a ja tu hyniem hladom! ) Predtým, pred jeho premenou pre jeho hriešnosť bol odcudzený Bohu. On bol duševne vyšinutý. Videl veci nie tak, aké sú. Teraz pozerá na svet ako na márnosť a vidí, že je nevyhovujúci. On rozmýšľa správne o Bohu, o nebi, o večnosti a rozhodne sa hľadať šťastie tam. Človek nepozerá na veci ako sú, ale ten, kto pozerá na svet, ako na márnosť a na večnosť … blízka a strašná, žiadne správanie sa so zdravou myslou,.. ale ten, kto je presvedčený, že čoskoro zomrie, si uvedomuje, že je BOH a Spasiteľ, nebo a peklo,.. 

  7. Keď sa navráti hriešnik, stáva sa citlivým na tieto veci:                – je tu nebezpečenstvo, že zahyniem, ale .. zahyniem s hladom…

    – že BOH je ochotný a schopný ho zachrániť, je tam hojnosť milosti pre všetkých a všetci môžu prísť. 

     –  začína zvažovať nádej, že toto je možno jeho cesta. Že BOH je ochotný a že všetci, čo sú v núdzi je tu pre nich a idú za NÍM. 

    – on sa rozhodne ísť k BOHU – ” vstanem a pôjdem”

    – dôjde k ochote vyznať všetky jeho hriechy a nič nazatajiť a povedať: “Otče, ja som zhrešil”

    8.  skutočné pokánie je dobrovoľný skutok, nieje vynútené. Je tu riešenie pre hriešnika ísť a v radosti a zo srdca vstať a ísť ( Lukáš 15:18 Vstanem a pojdem k svojmu Otcovi a poviem mu: Otče, zhrešil som proti nebu i pred tebou ) 

     9skutočný kajúci sa vyzná, že zhrešil voči Bohu ( Lukáš 15:18 )

    10. skutočný kajúci sa je ochotný vyznať svoje priestupky aj voči svojim rodičom, bratom, priateľom a všetkým ľuďom ( Lukáš 15:18

    11. skutočne kajúci sa je pokorný ( Lukáš 15:18 ) Neželá si skrývať čokoľvek, ale myslel viac, ako by mal.

    12. BOH je ochotný prijať skutočne kajúcich sa a má bohatú províziu pre tých, ktorí sa navrátia, pre jeho uspokojenie. Nikto nemusí váhať, aby išiel. Všetci, ktorí sa rozhodnú ísť cítia, že sú chudobní, mizerní, slepí, nahí, zistia, že BOH je ochotný ich prijať a nikto nebude poslaný späť naprázdno. 

    13. radosť z navracajúcich sa hriešnikov je obrovská. Anjeli sa radujú a všetky sväté bytosti majú radosť.

     14. Nemali by sme byť závistliví žiadnym druhom náklonnosti, ktoré BOH vložil druhým ( Lukáš 15:32 ) ON nám dal viacej, ako si zaslúžime. A keď na základe JEHO milosti dá iným viacej milostí, alebo im dá väčšie talenty, alebo aby ich urobil viacej užitočných, nemáme žiaden dôvod na sťažovanie sa. Mali by sme sa radšej radovať, že on dal milosrdenstvo niekomu z našho národa a mali by sme HO chváliť pre vyjadrenie JEHO dobroty, či už to učinil nám, alebo druhým ľuďom. 

    15. Citeľná radosť, keď sa hriešník navráti k BOHU je zvyčajne tak veľká, že je väčšia, ako tá, ktorú pociťovali, keď žili nerozumne. V čase oživenia je citlivá radosť kresťanov väčšia ako v bežnom živote. 

     16. Ak BOH je ochotný prijať hriešnikov, ak všetci Svätí sa začínajú radovať, tak potom ako sa kresťania musia snažiť pre premenu a usilovať sa o ich návrat! 

     17. Keď BOH je ochotný prijať hriešnikov “teraz”, potom by sa mali všetci naraz vrátiť. Pretože bude čas, keď ich OTEC nebude ochotný prijať. Deň milosti sa skončí a z utrpenia a núdze tohto hriešneho sveta pôjdu do ešte hlbšieho utrpenia a núdze tohto sveta zúfalstva, kde nádej nikdy nepríde, keď sa hriešnik nebude môcť vrátiť a kde povzbudzujúce myšlienky nebudú môcť prísť na myseľ, že v Otcovom dome je dosť chleba, aj nazvyš, namiesto toho hriešny márnotratný syn skončí v krajine večného hladu a smrti. 

 

 

 

Off 

9.4.2017 This post was written by Categories: MOCNÉ VYUČOVANIE Comments are off for this post


Top